Första gången Ronny Juhlin besökte Storlien var sensommaren 1980. Han hade hört av några säsongsarbetare hemma i Båstad att det var ett kul ställe och hängde med dem upp.

– Det första jag såg när jag kom hit var det gamla Järnvägshotellet. Jag tänkte att det var ett fantastiskt fint hus, med otrolig potential, som inte verkade användas alls.

Alla som känner Ronny vet hur handlingskraftig han är, och det var han redan som 20-åring. Han såg helt enkelt till att få hyra Järnvägshotellet och drog inom kort i gång diskotek och nattklubb i lokalerna. Le Ski, som blev husets nya namn, blev snabbt ett populärt tillhåll för personalen på högfjällshotellet. Snart spreds även ryktet över gränsen och allt fler norrmän hittade dit.

De första åren drev Ronny verksamheten tillsammans med vän från Båstad, men när deras viljor började dra åt olika håll bestämde de sig för att singla slant. Den som vann skulle få behålla Le Ski. Ronny vann slantsinglingen och på den vägen är det. Han blev kvar i Storlien och har tillsammans med sin kompanjon, Jonas Cohen, under åren utökat sin verksamhet med bland annat en tobaksaffär, en godisaffär och ett orientaliskt livs.

– Handeln är och har alltid varit väldigt viktig för den gränsplats som Storlien är. De senaste 15 åren har handeln verkligen exploderat och omsätter nu en miljard kronor per år. Det är häftigt!

Förutom att driva sina affärsverksamheter är Ronny aktiv i flera andra projekt som utvecklar Storlien som besöksmål. Han ser byn som en överlevare, en kameleont, som är uppmärksam på trender och anpassar utbudet efter marknadens önskemål. En sådan trend är cykling i fjällmiljö, något som Ronny själv älskar att göra. Han hjälper till med utbyggnaden av lederna i området och cyklar så snart han får en ledig stund.

– Min favoritplats här i Storlien är högsta punkten på cykelleden Sandtjärnsrundan. Där ser man verkligen allt – hela fjällvärlden ligger för dina fötter.