Aktiviteter i Storlien

I Storlien är det lätt att komma ut i naturen, oavsett om du har små barn med dig eller själv är lite till åren. Aktiviteterna kan helt enkelt anpassas efter väderlek, fysik och humör.

Vinteraktiviteter

Alpin skidåkning

Fartfyllt och familjevänligt! I Storlien finns nio liftar och 23 nedfarter, allt från sluttande gröna backar till riktigt utmanande svarta pister och FunParks. Om du reser med barn finns flera barnområden med lätta, korta backar och knappliftar.

Turskidåkning

Rofyllt och magiskt vackert. Vad slår egentligen en tur på fjället, med varm dryck och goda mackor, en riktigt vacker vinterdag? I Storlien tar du dig enkelt ut på fjället och kan njuta av de stora vidderna. Fråga gärna personalen på våra olika boendeanläggningar för att få tips på turer.

Längdskidåkning

Njuter du av att åka i välpreparerade längdspår? I Storlien finns flera olika spårlängder att välja mellan och många av dem ringlar sig över kalfjället. Från Högfjällshotellet utgår spår som är 1.5, 2.5, 4.5 (elljusspår), 7.5, 10 och 12.5 km. Det finns även andra preparerade spår i närområdet – be personalen på våra olika boendeanläggningar om tips!

Isfiske

Den spända förväntan som förknippas med alla typer av fiske får du såklart även på köpet vintertid. Det är en barnvänlig aktivitet som alla klarar av. Fråga runt för att få tips om fiskeställen. Fiskekort för Högfjällshotellets fiskevatten kan köpas via länken nedan.

Skoter

Storlien ett riktigt mecka för alla som älskar att åka snöskoter. Här finns miltals med preparerade skoterleder. Lederna ingår i Västjämtlands snöskoterområde, VÄSEK, som sträcker sig från norska gränsen i väster till Järpen i öster och från Överäng i norr till Ottsjö i söder. Lederna har en obligatorisk ledavgift.

Sommaraktiviteter

Vandring

Att vandra i fjällen behöver inte vara komplicerat eller kräva massor av förkunskaper. I Storlien är det lätt att komma ut på fjället och det finns välmarkerade leder i olika längd. Det är en barnvänlig sommaraktivitet som kan fyllas med hur mycket äventyr, upptäckarglädje och fantastiska naturupplevelser som helst.

En klassisk, lite kortare, rundtur är Blomsterstigen (se nedan). Längre turer finns markerade från Storliens Fjällgård i Storvallen, till exempel till Blåhammaren, Sylarna och Helags i Sverige och till Storerikvollen och Nedalshytta i Norge.

Flugfiske/sommarfiske

Leta upp någon av Storliens sjöar eller vattendrag för att njuta av rofyllt fjällfiske i vacker miljö. Har du tur nappar en fin öring eller bäckröding. Du kan också göra en utflykt till Norge för att fiska efter storlax i Stjördalsälven.

Rypetoppen

Är ni ett kompisgäng eller en familj som är sugna på ett riktigt äventyr, med rejäla utmaningar och garanterat adrenalinpåslag? Då är Äventyrsparken Rypetoppen i Norge ett tips från oss. Höghöjdsbanor och ziplines i mycket vacker miljö!

Cykling i fjällmiljö

Varför inte kombinera din fjällupplevelse med rolig (och ibland utmanande) cykling? Två lokala aktörer jobbar kontinuerligt med att utveckla cyklingen i Storlien och det finns idag åtta olika cykelleder; Sandtjärnsrundan, Ridstigen, Vindarnas Tempel, Skurdalsporten, Atlantleden, Lyxlinjen, Serpentinen Storlien och Smuggler’s Run.

Den norra delen av systemet är mer familjevänlig medan den södra delen är lite mer utmanande och till stor del består av stigcykling/singletrack. Ledsystemet byggs löpande ut.

Blomsterstigen

En av Storliens mest anrika vandringar gör du längs Blomsterstigen. Stigen startar mittemot järnvägsstationen och går via de fina utsiktsplatserna Ernstkumlet och Vindarnas Tempel. Stigen anlades redan på 1890-talet då så kallade luftturister kom hit för behandling.

Längs stigen växer en mängd fjällblommor, till exempel Jungfru Marie nycklar, Fjällviol och Stormhatt. Där finns också ett 20-tal bänkar med inristade namn och budskap. Gå hur kort eller långt du vill – och njut av utsikten mot Snasahögarna, Sylarna och Stenfjället. Turen är totalt cirka sex kilometer.

Fågelskådning

Storlien är en populär plats för nyfikna fågelskådare. Här finns ett fågelskyddsområde där man kan se bland annat vadare som tranor, brushannar och drillsnäppor, men också simfåglar och rovfåglar om man har tur. Vill du åka en bit rekommenderar vi fågelskådning från fågeltornet vid Ånnsjös fågelstation i Handöl. 

Bär/svamp

I augusti och september är hjortronen och blåbären mogna. Ta på stövlarna, ta med en rymlig hink och ge dig ut för att fynda! Belöningen är sylt, paj och färska bär i frukostfilen. Från mitten av augusti och en bit in i september finns det även en hel del ätbar svamp i markerna. Vem vet, kanske är just din målbild smörstekta kantareller på knäckemacka…

Paddla kanot

Storlien har flera vackra sjöar och vattendrag, att paddla kanot i någon av dessa låter dig se naturen på ett fridfullt sätt. Packa med dig matsäck och njut av fjället och det rika fågel- och djurlivet.

Bada

Att bada i fjällen är kallt…. Och otroligt klart, uppfriskande och renande ända in i själen! Imponera på vänner och familj genom att ta ett dopp i valfri fjällbäck eller ta en bil- eller cykeltur till Sandtjärn. 

Rida

Det är en alldeles speciell upplevelse att se fjällvärlden från hästryggen. I Storlien kan du rida islandshäst genom det storslagna fjällandskapet.

Hälsofördelar med naturen

Vi människor mår bra av friluftsliv. Kontakten med naturen är bra både för den fysiska och psykiska hälsan. Många former av friluftsliv handlar om fysisk aktivitet, men friluftsliv kan också handla om mer stillsamma möten med naturen som ger möjlighet till avkoppling, återhämtning och rekreation. Flera undersökningar visar att friluftsliv och närkontakt med naturen kan medföra minskad stress, stärkt kognitiv förmåga och förbättrad psykisk hälsa. Enligt vissa forskare kan dessutom en starkare koppling till naturen göra att vi både känner oss lyckligare och känner en större livskraft.

Källa: Folkhälsomyndigheten